Παρασκευή Σεπ 18
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Ναός Αγ. Πέτρου και Παύλου στο Mechkul

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:84
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 19-02-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου CHURCH0055

Όνομα Μνημείου Ναός Αγ. Πέτρου και Παύλου στο Mechkul

Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Nevrokop
Όνομα τόπου Mechkul
Χρονολόγηση κατασκευής
1892 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Χτίστηκε το 1892. Δομικά είναι ένα παράδειγμα μιας τρίκλιτης βασιλικής χωρίς τρούλο με αψίδα στα ανατολικά και μια ανοικτή στοά στα νότια. Η τοιχοποιία είναι λίθινη. Η στέγη είναι δίρριχτη, καλυμμένη με κεραμίδια. Υπάρχουν 3 μεταλλικοί σταυροί πάνω σε αυτήν. Η εκκλησία διαθέτει 2 εισόδους - μία στα δυτικά (την κυριότερη) και άλλη μία στα νότια. Υπάρχουν τάφοι πίσω από την αψίδα. Η καμπάνα, χυτεμένη το 1898 με διακοσμήσεις και με επιγραφές των δωρητών της εκκλησίας πάνω της, κρέμεται σε μια κατάλληλα προσαρμοσμένη μεταλλική κατασκευή κοντά στην βορειοδυτική γωνία του κτιρίου.
Το εσωτερικό του ναού είναι χωρισμένο σε τρία κλίτη από 2 κιονοστοιχίες αποτελούμενες από ξύλινους κίονες που συνδέονται μεταξύ τους με καμάρες. Το τέμπλο χωρίζει τον κυρίως ναό από το ιερό και υπάρχουν ξύλινες ράβδοι και πλαίσια μεταξύ του κυρίως ναού και του νάρθηκα.
Η στέγη του μεσαίου κλίτους είναι ψηλότερη, φτιαγμένη από σανίδες. Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα είναι στη μέση της οροφής. Οι στέγες των πλάγιαων κλιτών είναι επίπεδες και ξύλινες.