Σάββατο Οκτ 19
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Η Σταύρωση

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:663
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 16-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 221
Όνομα Μνημείου Η Σταύρωση
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
αιώναςπ.Χ./μ.Χ.
Από 18αιώνας μ.Χ.
Μέχρι 19 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Στο κέντρο της παράστασης εικονίζεταιο Χριστός πάνω στο σταυρό. Ο σταυρός στηρίζεται σε μαύρο-καφέ-μπλε πρισματικό βράχο με κρανιοκεφαλή που συμβολίζει το Γολογοθά. Το σώμα του Ιησού διαγράφει έντονη καμπύλη, ενώ γέρνει το κεφάλι προς τα κάτω. Φορεί λευκό περίζωμα, με κόκκινες και μαύρες κουκίδες και ομοιόχρωμες ταινίες στις παρυφές, που δένει με κόμπο στη μέση. Από τα απλωμένα χέρια, τα πόδια και την λογχισμένη πλευρά ρέει αίμα. Ο φωτοστέφανος είναι χρυσός και φέρει τα αποκαλυπτικά γράμματα Ο Ω Ν με κόκκινο. Τα γυμνά μέλη, που αποδίδονται σχηματικά και τονισμένα, πλάθονται με λαδοπράσινο προπλασμό, μπεζ-λευκά φωτίσματα για το σάρκωμα. Καστανές γραμμές διαγράγουν τα χαρακτηριστικά. Επάνω βραχυγραφία με κόκκινα κεφαλαία ΙΣ ΧΣ.
Αριστερά παριστάνεται η Παναγία, με το σώμα στραμμένο δεξιά, το κεφάλι και το βλέμμα προς τα πάνω. Έχει το αριστερό χέρι κάτω από το πηγούνι, ενώ τείνει το δεξί σε χειρονομία δέησης. Φορεί μπλε χιτώνα με λευκές πτυχές και χρυσά επιμάνικα, πορφυρό μαφόριο με πυκνές μαύρες πινελιές και μπλε κεφαλόδεσμο. Στον φωτοστέφανο η βραχυγραφία: ΜΡ ΘΥ.
Δεξιά εικονίζεται ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Έχει το σώμα στραμμένο προς τα αριστερά, γέρνει το κεφάλι προς τα κάτω και ακουμπά το δεξί του χέρι στην παρυά. Φορεί μπλε ποδήρη χιτώνα με χρυσό σήμα και λευκές πτυχές, ρόδινο ιμάτιο με καφετί πτυχές και καφέ ζώνη στη μέση. Στον φωτοστέφανο η βραχυγραφία: ΙΩ.
Τα πρόσωπα πλάθονται με λαδοπράσινο προπλασμό, με μπεζ και ρόδινα φωτίσματα. Αχνό κόκκινο στα χέρια, τα χείλη και τις παρυές. Έντονες τριγωνικές σκιές τονίζουν τη θλίψη στα πρόσωπα.
Ο κάμπος είανι χρυσός, ενώ πίσω από τις μορφές στο βάθος απεικονίζονται επάλξεις και γκριζόλευκα τα τείχη της Ιερουσαλήμ. Επάνω, επιγραφή με κόκκινα τονισμένα κεφαλαία: Η ΣΤΑΥ- ΡΩΣΙΣ. Επάνω στο σταυρό με λευκά κεφαλαία: ΙΝΒΙ.
Η εικόνα έχει ελαφρά υπερυψωμένο πλαίσιο, βαμμένο στις παρυές του με κόκκινη γραπτή ταινία.