Τρίτη Οκτ 22
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Δέηση με Ιεράρχες

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:642
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 16-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 206
Όνομα Μνημείου Δέηση με Ιεράρχες
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
18αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Μέσα σε ελαφρά υπερυψωμένο τοξωτό πλαίσιο, βαμμένο κόκκινο περιμετρικά, παριστάνεται Δέηση (Τρίμορφο). Ο Χριστός κάθεται σε ξύλινο θρόνο, με στολή Μεγάλου Αρχιερέα και πατεί σε κόκκινο μαξιλάρι (υποπόδιο). Φορεί κόκκινο σάκκο, χρυσοποίκιλτο λώρο και παρυφές, μίτρα στο κεφάλι. Τον πλαισιώνουν, δεόμενοι και στραμμένοι προς Αυτόν, η Παναγία, αριστερά, με κόκκινο μαφόριο και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, δεξιά, με καφέ ιμάτιο. Ο κάμπος χρυσός. Επάνω, σε τρίγωνα με καμπύλη τη μία τους πλευρά παριστάνονται φτερωτές κεφαλές αγγέλων με κόκκινα φτερά.
Στα δύο φύλλα του τριπτύχου παριστάνονται όρθιοι, ολόσωμοι, μετωπικοί, με αρχιερατική ενδυμασία οι Άγιοι Αθανάσιος, αριστερά, και Νικόλαος, δεξιά. Ταυτίζονται και οι δύο με σχεδόν εξίτηλες επιγραφές με μαύρα τονισμένα κεφαλαία. Ευλογούν με το δεξιό και κρατούν κλειστό Ευαγγέλιο στο αριστερό. Οι προπλασμοί καφέ και λευκό για τα φώτα. Οι φωτοστέφανοι ορίζονται από διπλό κόκκινο γραπτό κύκλο, ο εξωτερικός κοσμείται από εμπίεστες κουκίδες.
Οι παραστάσεις περιβάλλονται από λεπτή κόκκινη γραπτή ταινία.
Εξωτερικά, επάνω στα φύλλα του τριπτύχου, σταυρός στο μέσον με τη λόγχη αριστερά και το σπόγγο δεξιά και τις βραχυγραφίες με μαύρα: ΙΣ ΧΣ Ν[Ι ΚΑ], καθώς και ορισμένα από τα γράμματα του μεγάλου μοναχικού σχήματος.