Τετάρτη Σεπ 22
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής κοντά στο Gotse Delchev

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:61
Τύπος αρχείου καταγραφής Σύνολο μνημείων
Ημερομηνία Καταγραφής 28-11-2012
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου MONAST0008

Όνομα Μνημείου Μοναστήρι Ζωοδόχου Πηγής κοντά στο Gotse Delchev
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Nevrokop
Όνομα τόπου Gotse Delchev
Χρονολόγηση κατασκευής
Από 1898 μ.Χ.
Μέχρι 1901 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης, στο δρόμο για το χωριό Delchevo. Χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλιότερης μονής. Κίονες, κιονόκρανα και τμήματα μιας ανάγλυφης μαρμάρινης ζωφόρου δαιτηρήθηκαν. Παλιοί τάφοι και μια ιερή πηγή βρέθηκαν δίπλα στον τοίχο της μονής.
Υπάρχει ένα λίθινη πλάκα πάνω από την είσοδο του καθολικού της μονής που μαρτυρεί την έναρξη ανακατασκευής του μοναστηριού την 1η Μαρτίου 1888. Μια μικρή εικόνα βρέθηκε κατά την προετοιμασία του εδάφους και τον καθαρισμό των ερειπίων του παλιότερου κτιρίου.
Αρχικά, ένας λίθινος τοίχος, μια εξωτερική λεκάνη νερού και μια ακρόπολη ανεγέρθηκαν. Η κατασκευή του καθολικού της μονής μαζί με ξενώνες για τους προσκυνητές ξεκίνησε το 1898. Ο ναός καθαγιάστηκε τον Ιούλιο του 1901. Κελιά μοναχών υπήρχαν πίσω από την εκκλησία. Μέχρι το 1912 το εισόδημα από την περιουσία του μοναστηριού χρησίμευε για τη διατήρηση των σχολείων της πόλης. Το 1949 μια φωτιά κατέστρεψε τα δωμάτια που προορίζονταν για τους προσκυνητές και τα κελιά των μοναχών.
Το Μάρτιο του 1998 μετατράπηκε σε γυναικείο μοναστήρι. Την ίδια χρονιά επίσης ξεκίνησαν πλήρης ανακαίνιση και περαιτέρω κατασκευές.
Το μοναστήρι γιορτάζει δυο φορές: την πρώτη της Ζωοδόχου Πηγής που γιορτάζεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Οι ντόπιοι θυμούνται τη γιορτή αυτή σαν «Μικρό Πάσχα». Η δεύτερη γιορτή τιμά τη μνήμη του Αγ. Παντελεήμονα που γιορτάζεται στις 27 Ιουλίου.