Παρασκευή Σεπ 24
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Δέηση με Αγίους

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:600
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 36
Όνομα Μνημείου Δέηση με Αγίους
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
αιώναςπ.Χ./μ.Χ.
Από 18αιώνας μ.Χ.
Μέχρι 19 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Η εικόνα είναι δίζωνη. Στο επάνω τμήμα της εικόνας, στο κεντρικό τετράγωνο διάχωρο, η παράσταση της Δέησης (τρίπτυχο) ορίζεται από λευκή γραμμή. Ο κάμπος επάνω χρυσός, κάτω γαλαζοπράσινος. Ο Χριστός κάθεται σε ξυλόγλυπτο θρόνο, με στολή Μεγάλου Αρχιερέα και πατεί σε μαρμάρινο υποπόδιο. Ευλογεί με το δεξιό, ενώ με το αριστερό κρατεί σκήπτρο στηριγμένο επάνω στη σφαίρα του κόσμου, που ακουμπά στην πλάκα του καθίσματος του θρόνου. Είναι μετωπικός, κοιτά κατάματα τον θεατή. Επάνω στα γόνατα ανοιχτό το Ευαγγέλιο με το γνωστό χωρίο: "Εγώ ειμί ο ποιμήν ο καλός...". Αριστερά η Παναγία, στραμμένη προς Αυτόν κατά 3/4, δέεται με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στο στήθος. Φορεί χιτώνα πράσινο και ρόδινο-μωβ μαφόριο. Σε όμοια στάση και κίνηση ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, υψώνει το δεξί του χέρι σε δέηση. Φορεί καφέ μηλωτή και ιμάτιο πράσινο.
Το κεντρικό θέμα πλαισιώνουν μία σηνή δωδεκαόρτου -Ευαγγελισμός-, και 15 μορφές Αγίων Προφητών, Μαρτύρων και Αποστόλων. Αποδίδονται όλοι σχεδόν στραμμένοι προς το τρίμορφο, σε όμοιο με της κεντρικής παράστασης χρυσό κάμπο και σχεδόν όλοι ως το ύψος της μέσης, εκτός από τους τέσσερις στρατιωτικούς Αγίους -Γεώργιο, Δημήτριο, Μηνά και Θεόδωρο- που αποδίδονται έφιπποι ανά ζεύγη.
Ο Ευαγγελισμός βρίσκεται κάτω από το υποπόδιο του Χριστού, στην κεντρική ζώνη της εικόνας. Τον πλαισιώνουν αριστερά οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη, που κρατούν τον σταυρό, και δεξιά οι Άγιοι Αντίπας Περγάμου με τον Παντελεήμονα. Κάτω, σε χωριστό διάχωρο ο Προφήτης Ηλίας "τρεφόμενος υπό των κοράκων εν τω σπηλαίω". Αριστερά οι Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος, δεξιά οι Άγιοι Θεόδωρος και Μηνάς. Σε δύο χωριστές ζώνες, που πλαισιώνουν τη Δέηση, έχουν τοποθετηθεί κιονιδόν σε χωριστά διάχωρα αριστερά οι Άγιοι Χαράλαμπος, Πέτρος, Σάββας και δεξιά οι Άγιοι Νικόλαος, Παύλος και ο Πρωτομάρτυς Στέφανος. Όλη η παράσταση περιβάλλεται από μαύρη στενή και πλατύτερη κόκκινη γραπτή ταινία.