Κυριακή Οκτ 20
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Χριστός Παντοκράτορας

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:596
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 39
Όνομα Μνημείου Χριστός Παντοκράτορας
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
1774 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Παριστάνεται ο Χριστός στον τύπο του Παντοκράτορα, καθήμενος επί νεφελών και ελαφρά γυρισμένος αριστερά. Ευλογεί με το δέξιο, με ενωμένα τα δύο δάχτυλα, ενώ με το αριστερό στηρίζει στο πόδι ανοιχτό Ευαγγέλιο με το χωρίο: "ΤΑΥΤΑ ΕΝΤΕ΄/ΛΛΟΜΑΙ Υ=/ΜΙΝ, ΙΝΑ/ ΑΓΑΠΑΤΕ Α=/ΛΛΗΛΟΥΣ. //ΕΙ Ο ΚΟΣ=/ΜΟΣ ΥΜ/ /ΙΣΕΙ, ΓΙ/ΝΩ΄ΣΚΕ/ΤΕ, ΟΤΙ Ε(ΜΕ)...". Φορεί βαθυκάστανο χιτώνα με πρασινωπές πτυχές και ωχροκάστανο ιμάτιο. Το πρόσωπο έχει σχήμα ωοειδές, με κανονικά χαρακτηριστικά, πλασμένο με λαδοπράσινους τόνους και κιτρινωπά σαρκώματα. Η κόμμη είναι καστανή και αποδίδεται με ανοιχτόχρωμες παράλληλες γραμμές. Ο φωτοστέφανος κίτρινος με τα αποκαλυπτικά γράμματα Ο ΩΝ, με κόκκινο. Βραχυγραφίες επάνω: ΙΣ ΧΣ.
Στις τέσσερις γωνίες της εικόνας τα ισάριθμα σύμβολα των Ευαγγελιστών επάνω σε πορτοκαλόχρωμες σχηματικές νεφέλες. Διακρίνονται τα αρχικά των ονομάτων των Ευαγγελιστών: ο άγγελος (Μ), ο αετός (Ιω), το λιοντάρι (ΜΡ) και ο μόσχος (Λκ).
Ο κάμπος είναι σκοτεινός σε πρασινωπούς τόνους.
Στο κάτω μέρος της παράστασης, επιγραφή σε μία σειρά με μαύρα τονισμένα κεφαλαία: "ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ.ΑΨΟΔ΄".
Την παράσταση περιβάλλει στενή ανάγλυφη οδοντωτή ταινία και από τις τρεις πλευρές υπερυψωμένο ξυλόγλυπτο πλαίσιο με κυματιστό βλαστό και ρόδακες. Όλο το πλαίσιο είναι βαμμένο χρυσό και κόκκινο.