Τετάρτη Οκτ 20
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:571
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 50
Όνομα Μνημείου Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
18αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Στο μέσον της εικόνας παριστάνεται ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, όρθιος, μετωπικός, φτερωτός. Στρέφεται ελαφρά αριστερά και κοιτά κατάματα τον θεατή. Το δεξί χέρι δείχνει προς το δισκοπότηρο με το Χριστό "Αμνό", που κρατεί με το αριστερό, μαζί με ξετυλιγμένο ειλητό με το χωρίο: "ΙΔΕ Ο ΑΜΝΟΣ/ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...". Πατά σταθερά μπροστά με το αριστερό πόδι. Δίπλα του βρίσκεται πράσινη λεκανίδα με την αποτμηθείσα κεφαλή, που την περιβάλλει χρυσός φωτοστέφανος. Ο Άγιος φορεί μακριά μηλωτή κίτρινου-κεραμιδί χρώματος και ιμάτιο γκρι-μπλε. Τα φτερά του αποδίδονται συμμετρικά με υπόλευκο και γκρίζο χρώμα. Το ασκητικό πρόσωπο με το ωοειδές σχήμα περιβάλλεται από άτακτα μακριά μαλλιά που πέφτουν πλούσια στους ώμους. Ο προπλασμός είναι λαδοπράσινος, τα σαρκώματα μπεζ-καφέ, τα φώτα λευκές γραμμές. Τα χαρακτηριστικά αποδίδονται με παχιές καστανές πινελιές, οι ρυτίδες με γεωμετρικά σχήματα. Στο πάνω χείλος μπαίνει κόκκινο χρώμα. Ο χρυσός φωτοστέφανος ορίζεται με δύο εγχάρακτους ομόκεντρους κύκλους και εμπίεστους ρόδακες. Κάτω στο βάθος, το φυσικό τοπίο αποδίδεται με σχηματικούς απόκρημνους ορεινούς όγκους σε τόνο καστανό-κεραμιδί. Δεξιά και αριστερά από τον Άγιο με κόκκινα κεφαλαίατονισμένα η επιγραφη: Ο ΆΓΙΟΣ ΙΩ/ Ο ΠΡΟ΄ΔΡΟΜΟΣ". Πίσω από τα πόδια του Αγίου σε δέκα συνολικά διάχωρα με ανθεμωτό περίτεχνο πλαίσιο, πρασινωπό και κεραμιδί, εικονίζονται σκηνές από το βίο του, που ταυτίζονται από επιγραφές με κόκκινα τονισμένα κεφαλαία: Αριστερή σειρά από πάνω προς τα κάτω: 1.ΟΠΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΟΥ, 2.Η ΓΕΝΝΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, 3.ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ, 4.ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΣ ΔΥΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΥΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ, 5.Η ΠΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.
Δεξιά σειρά από πάνω προς τα κάτω: 1.Ο ΑΣΠΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, 2.Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΟΔΗΓΩΝ ΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟΝ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ, 3.Ο ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΟΝ ΗΡΩΔΗ, 5.Ο ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ.
Εκατέρωθεν του φωτοστεφάνου του Αγίου με κόκκινα τονισμένα κεφαλαία: ΙΔΕ Ο ΑΜΝΟΣ/ ΤΟΥ Θ(ΕΟ)Υ Ο/ ΑΙΡΩΝ/ ΤΗΝ ΑΜΑΡ/ΤΙΑΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Η παράσταση περιβάλλεται με ανισοπαχή μαύρη γραπτή ταινία.