Κυριακή Ιαν 17
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Ο Άγιος Δημήτριος φονεύει τον Σκυλογιάννη

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:532
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 72
Όνομα Μνημείου Ο Άγιος Δημήτριος φονεύει τον Σκυλογιάννη
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
αιώναςπ.Χ./μ.Χ.
Από 18αιώνας μ.Χ.
Μέχρι 19 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Ο Άγιος παριστάνεται έφιππος σε καφέ-κόκκινο άλογο, που καλπάζει προς τα αριστερά. Έχει στραμμένο το σώμα από τη μέση και επάνω προς τον θεατή, ενώ το κεφάλι και το βλέμμα κοιτά αόριστα προς τα αριστερά. Κρατεί με τα δυο του χέρια το κοντάρι και το βυθίζει στο στήθος του Σκυλογιάννη. Φορεί λαδοπράσινο χειριδωτό χιτώνα κοντό, χρυσό φολιδωτό θώρακα, κόκκινες δρομίδες, χρυσές περικνημίδες και σκούρο πράσινο μανδύα με κίτρινο στις πτυχές, που ανεμίζει εμπρός και αριστερά. Το στρογγυλό πρόσωπο πλάθεται με τόνους λαδοπράσινους, με καφέ για τα χαρακτηριστικά και μπεζ για το σάρκωμα. Τα μάτια μεγάλα και εκφραστικά. Στα χείλη μπαίνει αχνό πορτοκαλί. Ο φωτοστέφανός του καθώς και οι τέσσερις γωνίες της εικόνας διακοσμούνται από γύψινες ανάγλυφες προσθήκες που βάφονται με χρυσό. Πίσω από τον Άγιο κάθεται ο ιερέας, μετά το θαύμα και δέεται προς αυτόν. Επάνω, άγγελος με κίτρινο χιτώνα, κόκκινο μανδύα και γαλάζια φτερά στεφανώνει τον Άγιο με το αριστερό.
Ο Σκυλογιάννης απεικονίζεται με στρατιωτική ενδυμασία, πεσμένος ανάσκελα. Με το δεξί χέρι στηρίζεται στο έδαφος και στο άριστερο κρατεί το κοντάρι του. Φορεί κόκκινο κοντό χιτώνα, χρυσό φολιδωτό θώρακα και περικνημίδες.
Ο κάμπος, επάνω, είναι χρυσός, ενώ στο κάτω μέρος ανοιχτός πράσινος με αραιή βλάστηση. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται πόλη.
Επάνω επιγραφή με μαύρα κεφαλαία: "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ".
Την παράσταση περιβάλλει γραπτή σκούρη μπλε ταινία.