Παρασκευή Νοε 27
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Οι Άγιοι Αθανάσιος, Ιωάννης ο Πρόδρομος και Φωτεινή

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:514
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 171
Όνομα Μνημείου Οι Άγιοι Αθανάσιος, Ιωάννης ο Πρόδρομος και Φωτεινή
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
19αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο πλαίσο διακοσμημένο με σχηνοειδείς ταινίες και γραπτή κόκκινη ταινία. Την παράσταση των Αγίων πλαισιώνουν στρεπτοί κίονες με κορινθιακά κιονόκρανα που στηρίζουν το τόξο, το μέτωπό του κοσμείται από πολύχρωμα άνθη. Το τοξωτό διάχωρο περιτρέχει σχηνοειδείς ταινία.
Αριστερά παριστάνεται ο Άγιος Αθανάσιος, στο μέσον ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και δεξιά η Αγία Φωτεινή, όρθιοι και ολόσωμοι.
Ο Άγιος Αθανάσιος εικονίζεται με αρχιερατική ενδυμασία, στραμμένος ελαφρά δεξιά. Ευλογεί με το δεξιό, ενώ στο αριστερό κρατεί μαζί με το ωμοφόριο και κλειστό Ευαγγέλιο με πολύτιμη στάχωση. Φορεί κόκκινο στιχάριο και βαρύτιμο χρυσοποίκιλτο σάκκο με λιθοκόσμητες παρυφές, επιγονάτιο και ρόδινο ωμοφόριο με τρεις μαύρους σταυρούς. Παριστάνεται γέροντας με πλούσια γενειάδα. Από επάνω με λευκά κεφαλαία: "Ο ΆΓΙ(ΟΣ) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ".
Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι φτερωτός. Προτείνει το αριστερό του πόδι μπροστά και στρέφει το κεφάλι αριστερά. Με το αριστερό κρατεί τη λεκανίδα με την αποτμηθείσα κεφαλή και ξετυλιγμένο ειλητό με το χωρίο: "οράς θεματά τ(ην) μα/νίαν ηρώ=/σου ελεγ=/χόμενος/- μη θέλων/ επιστρέψαι,/ τάραντ(ην) ε/μήν τέτμη/κεν, ω/ Θ(εο)ύ λόγε...", ενώ με το δεξιό δείχνει την κεφαλή και απευθύνει τα λόγια που είναι γραμμένα στο ειλητό. Φορεί κόκκινη-κεραμιδί μηλωτή και σκούρο πράσινο ιμάτιο. Το ασκητικό πρόσωπο πλαισιώνει η ατιμέλητη κόμμη του. Επιγραφή: "Ο ΆΓΙΟΣ ΙΩ(ΑΝΝΗΣ)/ ο Πρόδρομος".
Η Αγία Φωτεινή στρέφεται ελαφρά δεξιά. Με το δεξιό κρατεί το σταυρό του μάρτυρα, ενώ με το αριστερό δέεται. Φορεί μπλε χιτώνα, κοντό πρασινωπό χρυσοκέντητο ένδυμα με χρυσοποίκιλτες παρυφές, κόκκινο-πορτοκαλί ιμάτιο και φακιόλι, που συγκρατείται με πόρπη. Επιγραφή: "Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ/ η φανερωμένη".
Τα πρόσωπα πλάθονται με λαδοπράσινους προπλασμούς και μπεζ-ρόδινους τόνους, καστανό για τα χαρακτηριστικά, έντονο κόκκινο στα χείλη και τις παρυές της Αγίας. Οι φωτοστέφανοι ορίζονται με γραπτό λευκό κύκλο στο χρυσό βάθος. Το έδαφος αποδίδεται προοπτικά με ορθογώνιες πλάκες.
Επάνω, μέσα σε μικρό διάχωρο, που ορίζεται από φύλλα, πολύχρωμα άνθη και δύο αντωπούς γύπες, παριστάνεται η Αγία Τριάδα.