Τετάρτη Οκτ 20
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Οι Άγιοι Ελευθέριος, Νικόλαος, Παντελεήμων, Γεώργιος και Δημήτριος

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:504
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 12-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 84
Όνομα Μνημείου Οι Άγιοι Ελευθέριος, Νικόλαος, Παντελεήμων, Γεώργιος και Δημήτριος
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
18αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Μέσα σε ξυλόγλυπτο αρχιτεκτονικό πλαίσιο, σκαλισμένο περίτεχνα στο ίδιο ξύλο, αποδίδονται σε δύο εικονογραφικές ζώνες οι Άγιοι Ελευθέριος, Νικόλαος και Παντελεήμων επάνω, Γεώργιος και Δημήτριος κάτω.
Οι Άγιοι Ελευθέριος, νικόλαος και Παντελεήμων παριστάνονται όρθιοι και ολόσωμοι οι δύο πρώτοι με αρχιερατική ενδυμασία.
Ο Άγιος Ελευθέριος στρέφεται με έντονη κίνηση προς το μέσον της εικόνας και κοιτά κατάματα το θεατή. Ευλογεί με το δεξιό, ενώ στο αριστερό, το οποίο είναι καλυμμένο από το φελώνιο, κρατεί κλειστό Ευαγγέλιο με πολύτμη στάχωση. Φορεί κιτρινωπό στιχάριο και ροδοκίτρινο φελώνιο, λευκό ωμοφόριο με τρεις μαύρους σταυρούς.
Ο Άγιος Νικόλαος παριστάνεται μετωπικός με στραμμένο το κεφάλι προς τα δεξιά και το αριστερό πόδι να προτείνεται μπροστά. Ευλογεί με το δεξιό, ενώ στο αριστερό κρατεί κλειστό Ευαγγέλιο. Φορεί μπλε στιχάριο με κιτρνωπά επιμάνικα, παρυφές και επιτραχήλιο, κόκκινο φελώνιο και λευκό ωμοφόριο με τρεις σταυρούς μαύρους.
Ο Άγιος Παντελεήμων στρέφει το σώμα δεξιά, αλλά το βλέμμα προς τα αριστερά. Στο δεξιό κρατεί λαβίδα φαρμάκων και στο αριστερό κιβώτιο με φάρμακα. Φορεί πράσινο χιτώνα με κιτρινωπές παρυφές και κόκκινο ιμάτιο. Στο κεφάλι έχει τρίκλωνη ταινία.
Στην κάτω ζώνη εικονίζονται οι Άγιοι Γεώργιος αριστερά και Δημήτριος δεξιά, έφιπποι, σε λευκό και καφέ-κόκκινο άλογο αντίστοιχα, που πατόυν στα πίσω πόδια. Ο Άγιος Γεώργιος βυθίζει το δόρυ του στο στόμα του δράκοντα, που κείτεται κάτω. Φορεί πράσινο χειριδωτό χιτώνα, λευκό θώρακα, ρόδινες δρομίδες και χρυσοκόκκινες περικνημίδες. Η χλαμύδα του είναι κόκκινη και ανεμίζει πίσω αριστερά. Ο Άγιος Δημήτριος με το κοντάρι του φονεύει το Σκυλογιάννη. Φορεί γαλαζοπράσινο χειριδωτό χιτώνα, λευκό θώρακα, κόκκινες δρομίδες και κίτρινες περικνημίδες. Η χλαμύδα του είναι ρόδινη και ανεμίζει πίσω δεξιά. Στο βάθος, φυσικό τοπίο με απόκρημνους ορεινούς όγκους δοσμένους σε γαλαζοπράσινους τόνους.
Τα πρόσωπα πλάθονται με λαδοπράσινο προπασμό, μπεζ-ρόδινο για τη σάρκα, λευκά για τα φώτα, Οι φωτοστέφανοι ορίζονται με λευκό κύκλο πάνω στο γαλαζωπό κάμπο, ενώ έχει αφαιρεθεί ο χρυσός κάμπος τους. Όλες οι μορφές ταυτίζονται με τα ονόματά τους, γραμμένα με λευκά τονισμένα κεφαλαία και μικρά: "ο ΆΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ", "νικόλαος", "ο ΆΓΙΟΣ πανΤελεήμων", "ο ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ", "Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ".