Δευτέρα Ιαν 25
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Η Γέννηση του Χριστού με Αγίους

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:502
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 12-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 86
Όνομα Μνημείου Η Γέννηση του Χριστού με Αγίους
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
19αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Η εικόνα είναι δίζωνη. Στην πάνω ζώνη σε φυσικό τοπίο με σπήλαιο διαδραματίζεται το επεισόδιο της Γέννησης του Χριστού.
Κεντρικά στο σπήλαιο επάνω σε τετράγωνο κίτρινο κρεββάτι, μέσα σε άσπρα και κόκκινα σεντόνια, εικονίζεται ο Χριστός, νεογέννητο γυμνό βρέφος.Δεξιά, γονατιστή σε δέηση η Παναγία και ο Ιωσήφ, πάνω από το Χριστό, άγγελος μετα χέρια σε δέηση, ενώ αριστερά και δεξιά ποιμένες με ποιμαντικές ράβδους στα χέρια. Στο βάθος του σπηλαίου ζώα κοιτούν προς το βρέφος. Πάνω από το σπήλαιο, δεξιά άγγελος καλεί κάποιον ποιμένα, ενώ αριστερά πάνω σε άλογα διακρίνονται οι τρεις μάγοι. Πάνω από το σπήλαιο, κεντρικά, ακτίνες φωτός ως αστέρας.
Στην κάτω ζώνη εικονίζονται οι μορφές τεσσάρων Αγίων. Από αριστερά ο Άγιος Νικόλαος με αρχιερατική στολή να κρατεί κλειστό Ευαγγέλιο και να ευλογεί. Δίπλα του ο Αρχάγγελος Μιχαήλ με στρατιωτική ενδυμασία και κρατεί δόρυ. Δεξιότερα ο Άγιος Γεώργιος με στρατιωτικη πανοπλία και χλαμύδα, κρατεί μακρύ μαύρο σταυρό. Δίπλα του ο Άγιος Χαράλαμπος φορεί χιτώνα και ιμάτιο και κρατεί κλειστό ευαγγέλιο. Τα πρόσωπα των παραστάσεων πλάθονται σε τόνους καφέ με ανοιχτόχρωμα μπεζ-ρόδινα φωτίσματα. Οι φωτοστέφανοι ορίζονται με λευκούς κύκλους και είναι χρυσοί.
Επιγραφές στην κάτω ζώνη με μαύρα μικρά, από αριστερά: ο άγιος Νικόλαος / ο άρχων Μιχαήλ / ο άγιος Γεώργιος / ο άγιος Χαράλαμπος.
Την εικόνα περιτρέχει γραπτή μαύρη και κόκκινη ταινία.