Παρασκευή Νοε 27
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Η πυρφόρος ανάβαση του Προφήτου Ηλία

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:387
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 05-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής Φορητή Εικόνα
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 140
Όνομα Μνημείου Η πυρφόρος ανάβαση του Προφήτου Ηλία
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
19αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Επάνω, σε ωχροπράσινες σχηματικές νεφέλες, παριστάνεται η πυρφόρος ανάβαση του Προφήτου Ηλία. Ο Προφήτης κάθεται σε χρυσό περίτεχνο άρμα, κοσμημένο με φυτικά μοτίβα και χρυσογραφίες τύπου "μπαρόκ", που το σέρνουν τρία καστανοκόκκινα άλογα με χρυσοποίκιλτη υποσκευή και έντονο καλπασμό, ενώ τα πόδια τους χάνονται μέσα σε νεφέλες. Το επάνω μέρος του άρματος στρέφεται αριστερά και πίσω, ενώ το κάτω δεξιά και εμπρός για να φανούν και οι δύο τροχοί του. Επάνω τους, κόκκινες κυματιστές παράλληλες πινελιές αποδίδουν φλόγες. Το εσωτερικό του άρματος είναι πράσινο. Ο Προφήτης κάθεται, στρέφεται έντονα αριστερά και το βλέμμα του κατευθύνεται στον ουρανό. Από την άνω αριστερή γωνία βγαίνει το Χέρι του Θεού ευλογώντας τον Άγιο και εκπέμπονται δέσμες καστανοκίτρινων φωτεινών ακτίνων.
Ο Προφήτης Ηλίας κρατεί τα χαλινάρια με το δεξιό και στο αριστερό κρατεί σκήπτρο. Φορεί κόκκινο χιτώνα με χρυσές ανταύγειες, πράσινο μανδύα με όμοιες ανταύγειες και χρυσή τραχηλιά. Προπλασμοί καστανοί, φωτίσματα κιτρινωπά. Ο φωτοστέφανος ορίζεται από γραπτή λευκή γραμμή και σειρά από εμπίεστες κουκίδες και είναι χρυσός.
Στην άνω δεξιά γωνία, επιγραφή με κόκκινα τονισμένα κεφαλαία: "Ο ΠΡΟΦΗ/ΤΗΣ ΗΛΙΑΣ".
Κάτω δεξιά, ο Προφήτης Ελισσαίος γονατιστός δέχεται τη μηλωτή του Προφήτη Ηλία. Φορεί κίτρινο χιτώνα και πράσινο ιμάτιο. Αριστερά πλήθος κόσμου παρακολουθεί το επεισόδιο και πίσω του πόλη με ρόδινους, ώχρινους και κόκκινους τόνους. Η σκηνή διαδραματίζεται σε φυτικό τοπίο με χαμηλή βλάστηση και ψηλά δένδρα.
Η παράσταση περιβάλλεται από καφέ γραπτή ταινία (από επάνω μεταγενέστερο γαλάζιο).