Παρασκευή Νοε 27
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Πρωτομάρτυς Στέφανος

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:380
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 05-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής Φορητή Εικόνα
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 137
Όνομα Μνημείου Πρωτομάρτυς Στέφανος
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
18-4-1861 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Παριστάνεται ολόσωμος και μετωπικός ο Πρωτομάρτυς Στέφανος. Κρατεί θυμιατό στο δεξιό και στο αριστερό λευκό μαντήλι με χρυσό διρίτι και όρθιο κλειστό Ευαγγέλιο με πολύτιμη στάχωση. Φορεί εσωτερικό ποδήρη χιτώνα (αντερί), από επάνω κοντύτερο επενδύτη (σαν αρχιερατικό σάκκο), με ανθικά μοτίβα δοσμένα με χρυσογραφίες και χρυσοκέντητες παρυφές και επιμάνικα. Ο Άγιος έχει χονδροκομμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο. Ο προπλασμός σε τόνους καφέ και μπεζ-ρόδινα φωτίσματα. Ο χρυσός φωτοστέφανος ορίζεται με τρεις γραπτούς ομόκεντρους κύκλους επάνω στον μπλε κάμπο. Το έδαφος αποδίδεται σε τρεις διαφορετικές βαθμίδες, χωρίς προοπτική, σε τόνους καφέ, πράσινο και πορτοκαλί. Πίσω από την τρίτη βαθμίδα παριστάνεται πόλη. Το βάθος συνεχίζεται και μετά από αυτήν με καφέ λόφους και πορτοκαλί ορίζοντα.
Στις δύο άνω γωνίες, μέσα σε μετάλλια δοσμένα με χρυσούς, κόκκινους, μαύρους και λευκούς κύκλους, που εξωτερικά κοσμούνται με συνεχόμενα χρυσά τρίγωνα, επιγραφή με μαύρα κεφαλαία: " Ο Α/ΓΙΟΣ".
Στο ύψος των ώμων του Αγίου και σε κυρτά παραλληλόγραμμα, δοσμένα με περίτεχνα σχέδια και χρυσογραφίες τύπου "μπαρόκ", με μαύρα κεφαλαία: ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΣ/ ΣΤΕΦΑΝΟΣ.
Στο κάτω μέρος της εικόνας, σε λεπτή σκουρόχρωμη ταινία, αφιερωματική επιγραφή, σε μία σειρά, με κίτρινα κεφαλαία και μικρά: "ΑΥΤΗ, Η ΑΓΙΑ, ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, ΠΟΙΗΘΕΙΣΑ, ΔΙ ΕΞΟΔΩΝ, ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ, Χριστου εκ Θ[ά]σου κ(αι) χείρας ποιειθείσα παρά του κυρίου αποστόλου [ζω]γράφου 1861 απριλίου 18".
Γραπτή χρυσή ταινία πλαισιώνει την εικόνα.