Τετάρτη Οκτ 20
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Η Σύναξις των Αποστόλων

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:354
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 05-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής Φορητή Εικόνα
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 126
Όνομα Μνημείου Η Σύναξις των Αποστόλων
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
1761 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Σε χρυσό βάθος εικονίζονται οι δώδεκα Απόστολοι σε δύο ημιχόρια με επικεφαλείς τους Πρωτοκορυφαίους Πέτρο και Παύλο, που κρτούν ομοίωμα της Εκκλησίας. Οι Ευαγγελιστές κρατούν στα χέρια τους κλειστά Ευαγγέλια, ενώ οι Απόστολοι τυλιγμένα ειλητά. Οι μορφές έχουν όλες χρυσούς φωτοστεφάνους. Ταυτίζονται με γράμματα των ονομάτων τους με κόκκινα κεφαλαία, επάνω στον κάμπο των φωτοστεφάνων: Π(Ε)Τ(ΡΟΣ), ΙΩ(ΑΝΝΗΣ), Μ(ΑΡ)Κ(ΟΣ), Α(Ν)ΔΡ(ΕΑΣ), Ι(Α)Κ(ΟΒΟΣ), Θ(Ω)Μ(ΑΣ) , ΠΑ(ΥΛΟΣ), Μ(ΑΤΘΑΙΟΣ), Λ(ΟΥ)Κ(ΑΣ), Σ(Ι)Μ(ΩΝ), Β(ΑΡ)Θ(ΟΛΟΜΑΙΟΣ), Φ(Ι)Λ(ΙΠΠΟΣ). Φορούν ποδήρεις χιτώνες και ιμάτια. Τα χρώματα των ενδυμάτων παραλλάζουν από κόκκινο της φωτιάς έως πράσινο βαθύ και ανοιχτό μπλε, όλα σχεδόν δοσμένα με χρυσές ανταύγειες. Τα πρόσωπα πλάθονται με λαδοπράσινους και καστανοκόκκινους τόνους, μπεζ έως κεραμιδί για το σάρκωμα και ελάχιστα φώτα. Στις γεροντικές μορφές δέσμες παράλληλων γραμμών σε γκριζόλευκους τόνους αποδίδουν την κόμμη και τη γενειάδα, ενώ στις άλλες σειρές από καστανοκόκκινο χρώμα και λεπτές ομοιόχρωμες γραμμές. Επάνω, στο μέσον, ο Χριστός προβάλλει σε προτομή μέσα από πύρηνο νέφος και ευλογεί με τα δύο χέρια. Το ναόσχημο οικοδόμημα είναι πολυγωνικό, με βαρύ ογκώδη τρούλο και μονόλοβα ανοίγματα. Μπροστά, μέσα από τοξωτό άνοιγμα φαίνεται η Αγία Τράπεζα με κατακόκκινη ενδύτη με τα Τίμια Δώρα, Αντιμίνσιο και κλειστό Ευαγγέλιο. Από πάνω κρέμμεται καντήλα. Οι φωτοστέφανοι ορίζονται με κύκλο από εμπίεστες κουκίδες επάνω στο χρυσό κάμπο. Κάτω, πίσω από τις μορφές, φυσικό τοπίο με χαμηλούς λόφους, δένδρα και θαμνώδη βλάστηση.
Κάτω από το ομοίωμα της Εκκλησίας τετράστιχη επιγραφή με κόκκινα τονισμένα κεφαλαία: ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΜΕΝ,/ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΓΚΥΠΑ, ΔΑΠΑ/ΝΗΣ ΔΕ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ,/ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ. Επάνω, με όμοια γράμματα: ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.
Κάτω, ημικυκλικά, το εφύμνιον των Αποστόλων: ΈΤΟΥΣ ΑΨΞΑ. ΕΙΣ ΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΓΗΝ ΕΞΗΛΘΕΝ Ο ΦΘΟΓΓΟΣ ΑΥΤΩΝ Κ(ΑΙ) ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ.
Η παράσταση περιβάλλεται από καφέ γραπτή ταινία.