Τρίτη Ιουν 02
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Ο Άγιος Νικόλαος

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:292
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 05-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής Φορητή Εικόνα
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 112
Όνομα Μνημείου Ο Άγιος Νικόλαος
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
1848 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Ο Άγιος παριστάνεται ένθρονος, με το σώμα και το κεφάλι στραμμένα αριστερά. Το βλέμμα του κατεθύνεται σε αόριστο σημείο προς τα αριστερά. Ευλογεί με το δεξιό, ενώ στο αριστερό στηρίζει ανοιχτό Ευαγγέλιο με το χωρίο: "Είπεν ο Κύριος/ προσ τους εληλυθό/τας προσ'αυτόν/ ιδέους αμίν αμύν/ λέγω υμίν ο μη// εισερχόμενος διά/ της θύρας εις/ την αυλύν των/ προβάτων αλλά/ αναβαίνων...". Φορεί βυσσινί στιχάριο με χρυσές πτυχές και επιμάνικα, σκούρο πράσινο φελώνιο με χρυσοκονδυλιές και χρυσοκέντητες παρυφές και εσωτερική όψη στο χρώμα της ώχρας, χρυσοκέντητο επιτραχήλιο και επιγονάτιο. Το ωμοφόριο είναι λαχανί και κοσμείται με δύο περίτεχνους ασημικεντημένους σταυρούς. Στο κεφάλι φορεί χρυσοποίκιλτη μίτρα. Ο Ιεράρχης είναι γέροντας, με μακρύ πρόσωπο πλαασμένο σε λαδοπράσινους τόνους, καστανό για τα χαρακτηριστικά, μπεζ-ρόδινο για το σάρκωμα, λευκό για τα φώτα. Με έντονο πορτοκαλί αποδίδονται τα χείλη. Οι ρυτίδες στο μέτωπο γράφονται με καστανή μακρόστενη κυματιστή γραμμή. Επάνω σε λαδοπράσινο προπλασμό, ομάδες από λευκές παράλληλες και καμπύλες λεπτές γραμμές αποδίδουν την κόμμη και τη γενειάδα. Ο χρυσός φωτοστέφανος ορίζεται με ομόκεντρους λευκούς κύκλους πάνω στο θρόνο, τον πράσινο κάμπο και την ασημένια γραπτή ταινία που περιβάλλει την παράσταση.
Ο ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος πλατύς θρόνος του είναι περίτεχνος και πατά σε γαλαζωπό δάπεδο. Το μαξιλάρι στο κάθισμα είναι μπλε με λευκά κοσμήματα και μπλε φούντες. Ο Άγιος πατεί σε πορτοκαλόχρωμο υποπόδιο. Εκατέρωθεν του φωτοστεφάνου του επιγραφή με λευκά τονισμένα κεφαλαία: "Ο ΆΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ".
Στο κάτω μέρος της παράστασης, μέσα σε ταινία σκούρου μπλε-μαύρου χρώματος αφιερωτική επιγραφή σε μία σειρά με κεφαλαία και μικρά λευκά: "ΔΕΗΣΙΣ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΥΓΑΝΗ ΤΟΠΡΙΜΑΡΚΟΥΣΤΑΝΟΥ σημβύας και των τ[εκν]ον έτος 1848".