Τρίτη Οκτ 27
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Ναός Αγίας Γλυκερίας Τραϊανούπολης

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:26
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 15-11-2012
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου CHURCH0014
Όνομα Μνημείου Ναός Αγίας Γλυκερίας Τραϊανούπολης
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Τραϊανούπολη Έβρου
Χρονολόγηση κατασκευής
1966 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε και έζησε στη Τραϊανούπολη το 2ο μ.Χ. αιώνα όταν αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής (138-161) και ηγεμόνας της περιοχής ο Σαβίνος. Ασπάστηκε το χριστιανισμό σε μικρή ηλικία, αγάπησε τον Χριστό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση ανάμεσα στους συμπολίτες της.
Κάποια φορά που ο ηγεμόνας της περιοχής πρόσφερε θυσίες στα είδωλα, η Αγία Γλυκερία, αφού χάραξε στο μέτωπο της το σημείο του Τιμίου Σταυρού, παρουσιάστηκε μπροστά του και ομολόγησε δημόσια την πίστη της στον Ιησού Χριστό. Ο ηγεμόνας την προσκάλεσε να αρνηθεί τον Χριστό και να θυσιάσει στα είδωλα. Η Αγία Γλυκερία, αφού προσευχήθηκε στον Χριστό, γκρέμισε και συνέτριψε τα είδωλα.
Μετά από αυτό το γεγονός οι ειδωλολάτρες την λιθοβόλησαν με μανία, την βασάνισαν φρικτά και τέλος την έριξαν στα θηρία όπου και παρέδωσε την ψυχή της. Το λείψανο της ενταφιάστηκε στην Ηράκλεια του Μαρμαρά. Η Εκκλησία τίμησε την θαρραλέα νεαρή κοπέλα που με τη χάρη του Θεού έμεινε πιστή χριστιανή, θυσιάζοντας τη ζωή της και ομολογώντας τον Χριστό. Ήταν το έτος 161 μ.Χ. στην Τραϊανούπολη. Η μνήμη της τιμάται στις 13 Μαΐου.
Στο χωριό Λουτρά, που βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχαία Τραϊανούπολη, ανεγέρθηκε το 1966 προς τιμή της Αγίας ο απέριττος ναός που συγκεντρώνει πολύ κόσμο κάθε χρόνο στην γιορτή της.