Τετάρτη Οκτ 20
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Χριστός Παντοκράτωρ

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:112
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 04-04-2013
Υπεύθυνος Καταγραφής -
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις Φορητή Εικόνα


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Αντικείμενο (Κινητό Μνημείο)
Κωδικός Μνημείου ΦΕΙΚ 231
Όνομα Μνημείου Χριστός Παντοκράτωρ
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης
Όνομα τόπου Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως
Χρονολόγηση κατασκευής
16 μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Ο Χριστός παριστάνεται σε προτομή, μετωπικός. Ευλογεί με το δεξιό με ενωμένα τα δύο δάκτυλα και στο αριστερό κρατεί κλειστό Ευαγγέλιο με πολύτιμη στάχωση. Ο χιτώνας του είναι κόκκινος με λευκές πτυχές και νεώτερο άσπρο σήμα, το ιμάτιο μπλε με γαλάζιο και λευκό στις πτυχές. Το πρόσωπο είναι ωοειδές, μικρό, με αδρά χαρακτηριστικά. Έχει πλασθεί με καφέ-καστανούς τόνους και ρόδινο για τα σαρκώματα. Παχιές καστανές πινελιές διαγράφουν τα χαρακτηριστικά. Τα χείλη είναι κόκκινα. Το πρόσωπο πλαισιώνεται από μακριά καστανή κόμμη, που πέφτει στους ώμους. Στα μαλλιά καθώς και στα κοντά γένια επικρατούν τόνοι ώχρας και λαδί (το μουστάκι βαμμένο έντονο σκούρο καφέ και μακρύτερο από το ήδη υπάρχων και τα γένια επίσης ελαφρά μακρύτερα). Ο ένσταυρος φωτοστέφανος και οι εξίτηλες βραχυγραφίες ανήκουν στο στρώμα της επιζωγράφησης. Ο κάμπος της παράστασης επάνω χρυσός και κάτω πράσινος (διακρίνεται μόνο πίσω από τον δεξιό ώμο του Χριστού).
Την παράσταση περιβάλλει ελαφρά υπερυψωμένο πλαίσιο, κατεστραμμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Μετά την συντήρηση της εικόνας αποκαλύφθηκε το κάτω μέρος της ζωγραφικής επιφάνειας. Περιγράφοντας τώρα την εικόνα παρατηρούμε μόνο την αλλαγή των χρωμάτων και των χαρακτηριστικών του προσώπου του Χριστού. Ο Χριστός παριστάνεται στην ίδια ακριβώς στάση. Ο χιτώνας Του σε ανοιχτό κόκκινο χρώμα με έντονες πτυχώσεις σκουρότερου κόκκινου χρώματος και πορτοκαλί σήμα με λευκές πινελιές στις πτυχές. Το ιμάτιό Του σε σκούρο μπλε με ανοιχτότερο στις πτυχές. Το πρόσωπο πλάθεται σε καφέ τόνους με μπεζ σαρκώματα και λευκές πινελιές για τα φωτίσματα. Ρόδινο στα χείλη. Ο Χριστός έχει μαλλιά μέχρι τους ώμους και κοντά γένια. Τα μαλλιά και τα γένια σε καφέ τόνους και το μουστάκι σε ελαφρά σκουρότερο τόνο. Επίσης, έχει αποκαλυφθεί ένα μέρος από την αριστερή πλευρά της εικόνας και διακρίνεται λίγο ο πράσινος κάμπος που πριν ήταν καλυμμένος από την επιζωγράφηση. Φαίνεται και ακόμα ένα μέρος του δεξιού Του χεριού, που ευλογεί.

Έχουν μείνει υπολείμματα της επιζωγράφησης αριστερά και δεξιά (διακρίνεται λίγο γαλάζιο χρώμα) στο περίγραμμα του ιματίου και στο περίγραμμα του φωτοστεφάνου.