Τετάρτη Μαϊ 27
  
  1. Βασική πληροφορία
  2. Kατηγοριοποίηση
  3. Ταυτότητα
  4. Τεκμηρίωση
  5. Συσχετίσεις
  6. Δικαιώματα
  7. Πηγές

Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη

Στοιχεία Καταγραφής print all
Κωδικός αρχείου καταγραφής CRID:12
Τύπος αρχείου καταγραφής Μεμονωμένο μνημείο
Ημερομηνία Καταγραφής 03-11-2012
Υπεύθυνος Καταγραφής Νατάσα Μιχαηλίδου
Δικαιώματα αρχείου καταγραφής
Παρατηρήσεις -


ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
Είδος μνημείου Ακίνητο μνημείο
Κωδικός Μνημείου CHURCH0005
Όνομα Μνημείου Άγιος Γεώργιος Χορτιάτη
Αρμόδιος φορέας Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
Όνομα τόπου Χορτιάτης
Χρονολόγηση κατασκευής
αρχές19αιώνας μ.Χ.
Σύντομη Περιγραφή Τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, χωρίς νάρθηκα των αρχών του 19ου αι. Ο ναός, μικρότερος σαφώς από αυτόν του Ασβεστοχωρίου, δεν έχει υποστεί αρχιτεκτονικές τροποποιήσεις και επεμβάσεις, γιαυτό και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεταβυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της εποχής αυτής.
Ο οικισμός του Χορτιάτη φαίνεται ότι λόγω της θέσης του (μακριά από την πόλη, έλεγχος της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης) είχε μία σχετική αυτονομία και προφανώς αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό. Από την αρχή συνδέθηκε με το βυζαντινό μονύδριο της Παναγίας του Χορταΐτου∙ λείψανα του μοναστηριού αυτού βρίσκονται μέσα στα όρια του σημερινού οικισμού.
Κάποια από τα κειμήλια της μονής, δυστυχώς ελάχιστα, κατέληξαν, άγνωστο πότε και με ποιον τρόπο, στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου: η παλαιολόγεια εικόνα της Θεοτόκου Οδηγητρίας, μία σειρά σπουδαίων πρώιμων μεταβυζαντινών εικόνων (16ος-17ος αι.) και μία μικρή συλλογή χειρόγραφων βιβλίων. Ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή των έντυπων λειτουργικών βιβλίων (παλαίτυπα) που αποτελούν εκδόσεις των φημισμένων τυπογραφείων της Βενετίας (17ος αι.) με εξίσου ενδιαφέρουσες χειρόγραφες ενθυμήσεις και καταγραφές.
Όσον αφορά τα κειμήλια του ενοριακού ναού σε αυτά συμπεριλαμβάνεται μία σημαντική συλλογή δεσποτικών και φορητών εικόνων του α΄ μισού του 19ου αι., έργα κυρίως των Κουλακιωτών ζωγράφων.